Acupunctuur Praktijk H & S

Voor de werkzaamheid van acupunctuur is er gaandeweg meer wetenschappelijk bewijs voorhanden gekomen. De World Health Organization (WHO) stelde in 1979 een lijst van aandoeningen samen waarbij het gebruik van acupunctuur mogelijk zinvol zou kunnen zijn. Het WHO-rapport maakt melding van een aantal wetenschappelijke publicaties waarmee men zegt aan te tonen dat acupunctuur een effectieve behandeling kan zijn voor een varieteit aan aandoeningen, symptomen en condities.

Middelen om de acupunctuurpunten te beinvloeden

Naalden zijn meestal van staal, maar soms worden ook zilveren naalden gebruikt. In Nederland gebruikt men steriele wegwerpnaalden, zodat er geen kans is op het overdragen van infecties.

Elektrostimulatie is het stimuleren van de acupunctuurnaalden met een zwakke elektrische stoot. De blokkades in de meridianen worden zo opgeheven.

Cupping is een middel om een onderdruk te creëren door gevacuümde kopjes op de huid te plaatsen, waardoor er een betere doorbloeding wordt bereikt.

Acupressuur is een traditionele Chinese massage-techniek met extra druk op de acupunctuurpunten, waardoor lokale spanning oplost en energiestromen worden gestimuleerd.

Acupunctuur

Acupunctuur is een onderdeel van de behandelmethodes in de Traditionele Chinese Geneeskunde. Hierbij worden naalden op zogenaamde acupunctuurpunten in het lichaam gestoken. Deze methode bestaat al meer dan 2500 jaar. Sinds de bronstijd worden metalen naalden gebruikt. Voor die tijd gebruikte men vermoedelijk naalden van botsplinters of steen.

Traditionele Chinese Geneeswijzen (TCG)

Traditionele Chinese Geneeswijzen is een verzamelnaam voor een verscheidenheid aan traditionele medische gebruiken uit China, die gedurende duizenden jaren ontwikkeld zijn. Chinese geneeskunde gebruikt hoofdzakelijk een methode van analyse en synthese bij het op een macroniveau onderzoeken van de interne systemen van het menselijk lichaam, en hun wederzijdse relaties met de interne en externe omgeving. Dit wordt gedaan in een poging begrip te verkrijgen van de fundamentele wetten die de werking van het menselijk organisme besturen, en die verkregen kennis toe te passen op de behandeling en het voorkomen van ziekten.

Yin en Yang

In een gezond lichaam verandert de relatie tussen yin en yang continu. Als u sportief bezig bent, wordt u meer yang, zit u binnen op de bank, dan wordt u meer yin. Deze twee energiekrachten passen zich ook aan aan onze behoeften en houden elkaar in evenwicht. Bij ziekte wordt deze balans verstoord. Om de balans te herstellen en deze twee primaire krachten te versterken of te verzwakken kunnen Traditionele Chinese Geneeswijzen (TCG) worden gebruikt.

Vijf Elementen

De vijf elementen zijn een belangrijk principe in de TCG. Het uitgangspunt is dat alles in beweging is, en elkaar beïnvloedt. Volgens TCG is elk van onze organen verbonden met één van de elementen. Elke verandering van de natuurlijke cyclus binnen of buiten het lichaam roept een reactie op. Die reactie is bedoeld om het evenwicht te herstellen. Het inzicht in deze samenhang is de basis van waaruit de acupuncturist werkt.